" 10 TAHUN LAGI MELAYU AKAN HILANG KUASA " - TUN MAHATHIR

EDISI PASBODO : PAS PARTI ANGGUKPengerusi DAP, Karpal Singh meminta Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang menyatakan secara terbuka pendirian parti itu mengenai isu pengasingan gender, dan bukannya menyerahkan perkara itu kepada Exco Kelantan.


Karpal, yang merupakan Ahli Parlimen Bukit Gelugor berkata, sikap berdiam diri exco Kelantan dalam mengkaji semula peraturan mengenai pengasingan gender yang melarang wanita bukan Islam memotong rambut lelaki bukan Islam, dan sebaliknya di salon di Kota Bharu tidak menunjukkan kerajaan yang bertanggungjawab.


"Pemimpin-pemimpin Pas perlu sedar bahawa sikap membisu bukan jalan penyelesaian dan ia hanya memburukkan keadaan. Peraturan itu perlu dihapuskan dengan segera," katanya dalam kenyataan di sini semalam. Karpal berkata, kenyataan mengenai penguatkuasaan pengasingan gender oleh Majlis Perbandaran Kota Baharu dibuat oleh Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Pelancongan dan Kebudayaan negeri Datuk Takiyuddin Hassan.


"Bagi beliau (Takiyuddin) peraturan itu bukan satu isu dan beliau berkata undang-undang itu dikuat kuasa sejak 1991 selaras dengan slogan kerajaan Pas Kelantan 'Membangun Bersama Islam' yang merangkumi orang Islam dan bukan Islam, dan pada 1999 syarat yang lebih ketat dikenakan oleh Majlis," katanya.


- Nampaknya Karpal terus2 an menunjukkan penguasannya terhadap PAS. Hadi dan Nik Aziz seolah2 terpaksa tunduk bila berhadapan dengan diorang.  Inilah sikap celako kedua2 pemimpin PAS ini.


Sambung Baca

No comments:

Post a Comment