" 10 TAHUN LAGI MELAYU AKAN HILANG KUASA " - TUN MAHATHIR

ANWAR ALJUBURI DUA GADIS SERENTAK
Niat yang baik itu tidak seharusnya dihalang oleh isteri, kerana jika dihalang, kemungkinan perkara yang lebih buruk lagi berlaku. Ini yang dialami oleh Wan Azizah. Dek kerana tidak membenarkan Aljuburi mengahwini wanita lain, terpaksa memakan hati apabila membiarkan lakinya 'makan luar'.... 
Seorang petani berusia 22 tahun, Abdul Rahman Nayef al-Obeidi jatuh cinta dengan dua wanita. Namun, daripada memilih salah seorang gadis itu untuk dijadikan isteri, dia melangsungkan perkahwinan dengan mereka pada hari yang sama di sebuah kampung di tengah Iraq. 

Majlis perkahwinan Abdul Rahman dan dua wanita yang merupakan sepupunya, Intidhar, 17, dan Suad, 22, berlangsung pada 6 April lalu. Majlis itu diadakan di rumah keluarga lelaki itu di kampung Al-Laqlaq, utara Tikrit. Majlis itu dihadiri oleh keluarga kedua-dua pengantin wanita, saudara-mara dan rakan-rakannya yang terkejut dengan perkahwinan tersebut. 

Abdul Rahman yang merupakan anak bongsu daripada lima beradik berkata, dia memberitahu ibu bapanya tentang niat untuk berkahwin dengan dua sepupunya dalam satu malam. Ibu bapa lelaki itu bersetuju walaupun kebanyakan saudara-maranya menentang idea berkenaan. 

"Saya mengambil masa kurang sebulan untuk membuat keputusan muktamad kerana dua keluarga itu ialah saudara-mara saya dan saya menyintai dua gadis tersebut," katanya. Langkah paling penting yang perlu dibuatnya adalah dengan berusaha memujuk dua wanita muda tersebut. Intidhar berkata: "Abdul Rahman memberitahu, dia akan berkahwin dengan saya dan Suad dalam satu malam. 

Apakah yang anda mahu katakan? "Saya memberitahunya, ia sesuatu yang baik jika anda melayan kami dengan adil." Agama Islam membenarkan lelaki berkahwin dengan empat wanita namun mensyaratkan isteri-isteri perlu dilayan dengan adil. Suad berkata, dia terkejut apabila Abdul Rahman memberitahunya tentang hasratnya itu. 

Namun, katanya, Abdul Rahman memujuknya supaya dia bersetuju. Abang sulung pengantin lelaki itu, Salman berperanan sebagai orang tengah dengan berunding dengan dua keluarga gadis itu. Dia kemudian berjaya menjadikan impian adiknya itu sebagai satu realiti. 

Bapa Abdul Rahman, Nayef Hamid berkata, dia berasa bangga terhadap anaknya itu. Dia merupakan satu-satunya anak lelaki yang berkahwin dengan dua wanita serentak. Ibu Abdul Rahman, Rasmiya Mohammed mempunyai pendapat yang sama seperti suaminya dan dia tidak mahu anaknya berasa sedih kerana menyintai dua gadis.... - AFP

No comments:

Post a Comment