" 10 TAHUN LAGI MELAYU AKAN HILANG KUASA " - TUN MAHATHIR

' BUNOHAN ' BOLEH BIKIN PANASTengku Azura


Bunohan yang dihasilkan syarikat perfileman Apparat yang dimiliki Dain, diwakili di peringkat antarabangsa oleh Easternlight Films. Ia berkisar kepada kisah tragik kasih sayang antara tiga beradik dan bapanya yang kian uzur.


Kisah pergelutan mereka untuk merapatkan ikatan kekeluargaan dan restu, beransur ke arah keganasan, korupsi dan pembunuhan.

Jauh di kampung pedalaman bahagian selatan Thailand, berdekatan sempadan Malaysia, Bunga Lalang atau Adil lakonan Zahiril Adzim mengambil bahagian dalam pertandingan tinju Tomoi yang membabitkan pertaruhan wang, maruah dan nyawa.

Sahabat lama Adil, sempat menyelamatkannya dari pinggir maut, mengubahkan mereka menjadi pelarian penganjur tinju haram itu.

Ilham (Faizal Hussein), pembunuh upahan dihantar untuk memburu dua sahabat itu berada dalam perjalanan pulang ke Kampung Bunohan, kampung halaman Ilham yang sudah lama ditinggalkan. Ilham tidak pernah pulang walaupun ketika ibunya berada di anjung nyawa.

Pada masa sama, Bakar (Pekin Ibrahim), abang sulung Adil juga pulang ke Kampung Bunohan kononnya untuk menjaga bapa mereka yang uzur. Perwatakan solehnya tersembunyi niat buruk seorang usahawan bercita-cita tinggi.

Bakar seorang yang berhati kejam sanggup melakukan apa saja untuk memenuhi kehendaknya. Sekembali mereka bertiga ke kampung halaman di mana takdir mereka menunggu.

Dalam bayangan kegelapan diri masing-masing, timbul memori silam yang dipenuhi keinginan, penghukuman dan perasaan kehilangan. Dalam Bunohan, di sinilah bermulanya segala keperitan.Filem ini turut dibintangi pelakon Bront Palarae, Nam Ron, Wan Hanafi Su, Sofi Jikan, Amerul Affendi, Hushairy Hussein dan Jimmy Lor selain penampilan khas model tinggi lampai, Tengku Azura dan pengarah indie, Ho Yuhang.


No comments:

Post a Comment